shed architecture & design

Golden House

© Rafael Soldi

GOLDEN HOUSE

SHED Architecture & Design

AREA
4100 ft²

YEAR
2020

PHOTOGRAPHS
Rafael Soldi

CATEGORY
Houses, Renovation

LOCATION
Seattle, United States

MANUFACTURERS
Hansgrohe, Abet Laminati, Andersen Windows & Doors, Ann Sacks, Artemide, Baldwin Hardware, Benjamin Moore,

MANUFACTURERS
Daltile, Duravit, GUBI, Graff, Miele, Mutual Materials, Muuto, Schoolhouse Electric, Tarkett, Corian, Epco Hardware,

MANUFACTURERS
Flooring Mohawk, Hydrosystem, +6

LIGHTNING DESIGNER
Sparklab Lighting Design

STRUCTURAL ENGINEER
Todd Perbix

LANDSCAPE DESIGN ARCHITECT
Susan Papanikolas

GENERAL CONTRACTOR
Ambrose Construction

CASEWORK
Beechtree Woodworks

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

What was once an adult living facility with good bones is now a carefully renovated midcentury gem thanks to the vision and expertise of SHED Architecture & Design.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

With stunning views and the detailing of classic Pacific Northwest architecture, the SHED team took on the challenge of rejuvenating the home for a family of five and restoring the aura of the Golden House.

The house sits toward the back of a large lot with territorial views of the Puget Sound and the Olympic Peninsula.

Although the house had good bones, modifications adapting the original layout for use as an adult living facility combined with deferred maintenance had tarnished the structure inside and out.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

On the main level, SHED removed walls and built-in casework and reshuffled program elements.

A buried galley kitchen was unearthed and re-formed around a central island overlooking dining and living spaces — allowing access to light, views, and a deck.

Moving the kitchen made possible a new functional core consisting of a home office, powder room, back pantry, and coat closets.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

SHED leveraged the home’s good bones — the existing post and beam structure and stopped in glazing — to create a unified main level where new elements are in harmony with the old.

Although the structure was re-engineered to work with the revised floor plan, the post and beam structure is retained as a principle organizing system and integrated into the design.

To replace the original casework, a low soffit was framed at the back of the living room to proportion the room while also defining the circulation space.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

In the living room, special attention was paid to the redesign of the fireplace which is faced with ground face CMU blocks and a cast concrete bench.

To complete the space, low built-ins and a DJ station frame a large section facing the fireplace and view west.

A limited palette of materials is used throughout the main level: cork flooring, rift sawn white oak paneling and casework, and white sheetrock walls are framed by wood structure and trim painted black to unify the space.

The design team integrated large mirrors into the window wall to reflect the horizon into the living room.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

As a nod to the past, the original natural slate tile and metal railing is preserved in the entryway.

In the master suite, grasscloth and oak paneling unify the space, the center of which is a bathroom covered in black and white terrazzo tile.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

White Oak is used once again as a connecting datum behind the mirrors, wrapping around the tub to create a spot for an accent light and plant shelf.

In the powder room, a mirror and coral dragon wallpaper play with patterns and reflections.

On the lower level, changes were required to suit three children and associated hobby and play spaces.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

A small lower-level bathroom was cleverly reconfigured into a multi-functional vanity, powder, and shower space to accommodate multiple users. Plywood casework and yellow plam countertops are used in the kid-friendly bathroom.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

A storage room was turned into a shared bedroom complete with plywood bed cubbies. On the exterior, along with deferred maintenance, the team removed an ADA entrance and driveway to re-establish the lawn.

© Rafael Soldi
© Rafael Soldi

Careful consideration to details and SHED’s expertise in midcentury remodels brought life back to Golden House — a renovation that honors the past while incorporating contemporary details for a family of five.


Main Plans
Lower Plan

< Company Info
shed architecture & design
T +1 206 3208700   -
[email protected]
shed architecture & design
www.shedbuilt.com
1401 South Jackson,Seattle Wa 98144, United States