Dental Clinic Impress Madrid Teens

© Luis Asin

DENTAL CLINIC IMPRESS MADRID TEENS

Raúl Sánchez

ARCHITECTS
Raúl Sánchez

AREA
200 m²

YEAR
2021

PHOTOGRAPHS
Luis Asin

CATEGORY
Clinic

PROJECT LEADER
Anna Villaroya

COLLABORATOR
Dimitris Louizos

LOCATION
Madrid, Spain

ENGINEERING
Mares enginyers

This new clinic for Impress in Madrid is located on a busy corner of Carranza street, where a line of huge granite ashlars delimits the perimeter towards the street, while inside, slender and refined wrought iron columns make the counterpoint to the ashlars.

© Luis Asin
© Luis Asin
© Luis Asin
© Luis Asin

Even the iron columns themselves have been painted red, giving them a more playful character compared to the stony seriousness of the granite.

In this way, a dialectic game is created between the enormous stone pillars, which are given space to be seen, and the curves and iron pillars, which appear, in contrast, as fragile planes and lines that approach and move away from the ashlars.

© Luis Asin
© Luis Asin
© Luis Asin

This striking contrast between these two porticoes guided the design process: a series of curves in the form of cylinders crowd the interior party wall and play with the wrought iron columns, leaving them inside or outside them, while leaving an empty space towards the stone ashlars, where the lobby and the waiting area are resolved, always in close contact with the street.

The use of curves is a recurring design element in the projects we carry out for Impress, based on its own logo, and functionally, it has been revealed as an optimizer of spaces on small footprints.

© Luis Asin
© Luis Asin
© Luis Asin
© Luis Asin

Thus, all public rooms are resolved by concatenated cylinders, varying their size according to need; in turn, the space in negative, towards the lobby, achieves a very rich and complex spatial quality, with an ever-changing perimeter, flooded with natural light. For the rest, all the private functions of the clinic are solved in the basement.

The hall/waiting area, developed longitudinally in close contact with the outside, is stained gray, both on the linoleum floor and on the lacquered walls, where the ashlars, clearly outlined by a red soffit, stand out for their massiveness.

© Luis Asin
© Luis Asin
© Luis Asin
© Luis Asin

The doors, blocks of wood tinted red, announce the passage to other rooms (dental boxes, X-rays, and toilets), where the color codes change in each one of them.

Thus, the three corporate colors of Impress, red, gray, and blue, star in each of the three boxes, applied indistinctly.

© Luis Asin
© Luis Asin
© Luis Asin

All ceiling elements are rotated 45º, again echoing the corner position; the points of sale are covered with carpet on their vertical surfaces (a resource with an acoustic and comfort objective); curtains close spaces for temporary use;

All these spatial, material and figurative resources are due to the communication of the Impress brand, aimed at a young audience, and allegedly far from the traditional concept of a dental clinic (white colors, aseptic environment) while pursuing a design that encompasses not only visual conditions but also tactile and sensory ones, where the reference to David Lynch's 'Twin Peaks' universe inevitably reappears.

© Luis Asin
© Luis Asin
© Luis Asin

The dye of the wood allows to preserve its texture, turning a traditional material into something fresher; the use of mirrors inside the boxes creates illusions of depth.


Plan
Axonometric