Concrete Shell House

CONCRETE SHELL HOUSE

IKAWAYA Architects

CATEGORY
Mixed Use Architecture, Houses

LOCATION
Japan

AREA
332 m²

ARCHITECTS
Ikawaya Architects

PHOTOGRAPHS
Akinobu Kawabe

ARCHITECT IN CHARGE
Ikawaya Architects

DESIGN TEAM
Atsushi Ikawa, Ryosuke Nambara

STRUCTURAL ENGINEER
yAt Structural Design Office

MECHANICAL ENGINEERS
Zo Consulting Engineers

YEAR
2020

CONSTRUCTION
Eiko Construction

GARDEN DESIGN AND CONSTRUCTION
Solso

COUNTRY
Japan

© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe

Apunctuated “hole” becomes a garden. House and atelier with gardens that brings light and air inside.

© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe

The project site is a narrow strip with 9m width facing the street and 26m deep. There we first established a “shell” of maximum volume within the height limitations and setback guidelines.

© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe

Then we punctuated “holes” to desirable places of the “shell” volume where it was agreed suitable to incorporate natural light and wind.

© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe

At the deep southernmost part of the site, there is a 7m tall oak tree as the house’s symbol tree.

© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe

We have planted the tree in prior to the foundation work since it would be impossible to reach the deepest area of the site after the structure of the house is erected. We could say that the oak tree was watching over the house since the start the construction.

© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe

Inside the “hole”, we created garden with plants that relates to its adjacent room; a “sunken garden” at the basement, an “acorn garden” on the ground floor and “dining garden” on the second floor.

© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe

By “breaking” the top of the shell, we placed a “sky garden” at the rooftop. All the dispersed gardens are linked with an exterior stairway.

© Akinobu Kawabe
© Akinobu Kawabe

The “shell” incorporates the exterior insulation method. Thus, the heat capacity of the concrete wall enables a moderate change in interior temperature. Also, by exposing both exterior and interior concrete walls, it forms a sense of continuity throughout the house.

The box culvert structure system was applied to maintain such sense of continuity and eliminates partition walls perpendicular to the tunnel space. In the end, a “strong” but also “embracing” concrete structure was achieved

© Akinobu Kawabe


First Floor Plan
Third Floor Plan
Basement 01
Second Floor Plan


Section
Site Plan