© Fraser Marsden

Altus

Edwards Moore

Architects
Edwards Moore

Location
Melbourne VIC, Australia

Category
Refurbishment

Project Year
2014

Photographs
Fraser Marsden

The refurbishment of an existing office building to accommodate a progressive law firm, providing dynamic office space supportive of collaborative working, whilst maintaining privacy.

© Fraser Marsden
© Fraser Marsden
© Fraser Marsden
© Fraser Marsden

The design strategy was to empty the entire space, removing all existing partition walls and open up a previously concealed internal light-well, creating a primary circulation path along the length of the space. The aim to maximise ‘surface area’ between public and private spaces.

A secondary, more private, circulation route links the work areas –balancing the need for privacy with an open plan, connected space.

© Fraser Marsden
© Fraser Marsden

The saw-toothed floor plan gives each workspace an orientation towards an external outlook and a defined public interface.

Maintaining this angled geometry throughout the space creates a contrast with the linear building footprint and increases the overall perception of the space.

© Fraser Marsden
© Fraser Marsden

The use of semi-translucent fabric sliding screens defines the work spaces, maintaining connectivity and unifying the space.

Angled lighting further enhances the geometry and acts to back light the screens giving a clue to the activity behind.

© Fraser Marsden
© Fraser Marsden
© Fraser Marsden
© Fraser Marsden