CPC-IS OFFICES

XYZ Arquitectos

© Luís Ferreira Alves

Area
440.0 m²

Architects
XYZ Arquitectos

Location
PORTO, PORTUGAL

Year
2007

Photographs
Luís Ferreira Alves

Category
OFFICES INTERIORS

The building with 3 stories, it’s and edification from the late 19 th century, early 20 th century. Suffered normal degradation as a result of non- structural modifications along the various occupations that had.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

The upper floors were vacant but the ground floor was still operational with a commercial occupation.

The intervention intended to recover those upper levels given the new program proposed by the owner and taking in consideration the costs control.

The space planned for offices required a dimensional and functional freedom without compromising future allocations. A thorough analysis of the existing guided the work to recover characteristic elements, representatives of space and time, introducing new elements with contemporary comfort and language.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

The intention was to create a dialogue between the different times, aesthetic values, building techniques and functionality while clearly mark the new moment of intervention. The decorative plaster details from the lobby ceiling were valued with the introduction of indirect lighting through the new plasterboard ceiling, slightly away under the existing skylight.

All spaces have been reorganized and treated, especially the inner courtyard on the 1st floor, in which was built a metal structure with deck becoming a large and functional space, valued with the overhead light.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

The spaces benefited, in general, of color change and punctual application of new materials giving them greater environmental contemporaneity. The most significant changes were made in the 2nd floor, the most degraded space and with less apparent functionality.

Technically it was necessary to resort to the application of plasterboard walls and ceilings combining this new material with original elements.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

The intention was to leave the memory of the ancient building techniques and materials in small glass areas that resulted in striking elements in space.

Our effort was to seek a new identity for this space without losing the existence of the past we found.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves


First Floor Plan
Second Floor Plan


Detail 1
Detail 2
Detail 0


Croquis 1
Croquis 2
Croquis 3
Detail Section AA