© Lalita Tharani & Manish

WEDGE-1

Collaborative Architecture

Location
MUMBAI, INDIA

Category
RESIDENTIAL

Project year
2009

Photographs
Lalita Tharani & Manish

WEDGE-1 is the latest of architectonic explorations by the firm in creating projects which are highly refined in architectural morphology and yet fulfilling the programmatic agenda of the brief.

© Lalita Tharani & Manish
© Lalita Tharani & Manish
© Lalita Tharani & Manish

The architectural intent was to dissect the simple ‘shoe box’ and manipulate the architectonic character of the box in the most economical way.

(The project had a very stringent budget limit and delivery schedule).

The name WEDGE comes from the character of the spaces within the dissected box, which largely are trapezoidal.

© Lalita Tharani & Manish
© Lalita Tharani & Manish
© Lalita Tharani & Manish
© Lalita Tharani & Manish

The space has been organized as centripetal.

© Lalita Tharani & Manish

Pinwheel form as the central gathering space holds the different wedges around it’s periphery with its undulating volumes and roofline.

© Lalita Tharani & Manish

The peripheral wall sets the tone of the encounter with the exhibits with its unique cut-outs, which reveal and mask the displays simultaneously to lure the public in.

© Lalita Tharani & Manish

This two dimensional cut-outs on the skin, transforms the project from a simple container of products to an architectural ensemble of multiple meanings and unparallel perceptual values.

© Lalita Tharani & Manish
© Lalita Tharani & Manish

WEDGE is painted white, including the exhibit floor to heighten the perception of encounter with the products.

The central gathering space has a series of light ‘vectors’ (1200 mm long T5 lamps), which forms an enclosing canopy and fuse the space to complete the Box.

© Lalita Tharani & Manish
Sketch
Sketch
Sketch


Sketch
Sketch
Sketch
Plan