© Nikos Alexopoulos

Big Smile Project

Schema Architecture & Engineering

Location
Athens, Greece

Category
Rehabilitation Center

Architect in Charge
Marianna Athanasiadou

Area
270.0 sqm

Design Team
Angeliki Zografaki, Christos Stavrogiannis

Project Year
2013

Photographs
Nikos Alexopoulos

Construction Management
Savvas Athanasiadis

In December of 2013 a new 270 sq.m. chamber was delivered to the children of the Rehabilitation Center in Voula, filling the residents with enthusiasm and joy. 

© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos

The initiative of the restoration “Big Smile Project 2,” is a sequel to the excellent work of NGO Tandem and courtesy of Mattel Children’s Foundation.

© Nikos Alexopoulos

The design and construction was assigned to the architecture firm “schema architecture & engineering” of Marianna Athanasiadou and Christos Stavrogiannis.

© Nikos Alexopoulos

The aim of the proposal was to create a pleasant, warm and safe environment within the context of an economic and feasible implementation.

© Nikos Alexopoulos

Key element was the creation of personal space for each child. The chamber accommodates eighteen children of various ages and difficulties, thus different needs and capabilities. The spaces created serve these special circumstances.

© Nikos Alexopoulos

The sleeping spaces were approached in two different directions; the hiding spaces and the nooks. 

© Nikos Alexopoulos

In “hideouts” perforated wooden panels created rooms that offer both isolation and optical continuity, while in “nooks” the bedside façade wall has been fattened in such a way that the beds enter deep in this wall embracing it, thus allowing privacy within a common room.

© Nikos Alexopoulos

The public areas were treated as places of concentration and play, reorganizing substantially the different functions, while the ramp that connected the different levels became a unifying element that symbolized sky, earth and seabed.

© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos

Finally, it is important to stress that the success of such a project is based on the acceptance and proper use by its residents. In this context, Tandem, with the completion of the project, supported the children and staff psychologically, to ensure that the children will develop habits that will make their life in their new home optimum.

© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos
© Nikos Alexopoulos
Site Plan