© Paul Ott

ÖBB Headquarters

INNOCAD Architecture

Location
Vienna, Austria

Category
Offices Interiors

Design Team
Oliver Kupfner Dominik Gladik, Harald Glanz, Jörg Kindermann, Martin Lesjak Michael Petar, Paul Plankensteiner

Graphic Design in Collaboration
United Everything

Area
30000.0 sqm

Project Year
2014

Photographs
Paul Ott

© Paul Ott
© Paul Ott

The interior design of the ÖBB headquaters in Vienna is based on a unique and distinctive corporate design. Inspired by the CI of the ÖBB the design translates the notion of mobility and travel into the architecture.

As a result, the line element of the ÖBB’s CI was newly interpreted and this fresh algorithm was used as a key design tool. Working with United Everything, INNOCAD designed the heart of the project; A 3.6 km long movable screen spanning all 23 floors.

© Paul Ott
© Paul Ott
© Paul Ott
© Paul Ott

Showing an exquisite voyage through Austria and featuring zoning, atmospheric and acoustic qualities. This unique design depicts the rythmization and mobility of passing landscapes as a sequence of visual sensations.

The functional strategy of the concept is intended to reflect the much increased demand for communication, especially spontaneous communication, with the aim to create a modern working environment.

© Paul Ott
© Paul Ott
© Paul Ott
© Paul Ott

At the same time, the space recognizes the need for privacy and concentration through a visibly defined resultant space with clear-cut zoning of functional areas for very different needs.

Together with the floor design, a clear thematic and atmospheric charged space of movement arises acting as an open communication area in the middle zone. Vice versa, with its haptic.

© Paul Ott
© Paul Ott
© Paul Ott

The floor covering differs clearly from this movement in the communication area in the workspace and mirrors this private atmosphere structurally as well.

In the working environment, the screen is used as a filter between the movement area and the side rooms. At one hand movement.

Interaction are implied and on the other hand warmth. Open and closed communication areas, as well as retreat areas are positioned along the middle zone.

Create a communicative center and to avoid an overlapping with focused working. Even in the multi-functional Sky Lobby this design concept continues.

© Paul Ott
© Paul Ott
© Paul Ott

The textile room divider enables variable zoning and interaction with lighting and graphics generating diverse atmospheres.Even in the multi-functional Sky Lobby this design concept continues.

The textile room divider enables variable zoning and interaction with lighting and graphics generating diverse atmospheres.A railway related artistic and abstract graphic can be modified with color changing RGB light. Depending on the light color, the graphic changes by the neutralization of the colors.

© Paul Ott
© Paul Ott

The graphic image starts to move and changes according to the light and is used both statically or dynamically dependent on the event.