© Žiga Lovšin

Slovenian Book Center In Trieste

SoNo Arhitekti

Architects
SoNo arhitekti

Location
Trieste, Italy

Category
Interiors Architecture

Authors
Edvard Blažko , Marko Volk , Nejc Batistič, Aleš Plesničar , Igor Spetič

Area
177.0 sqm

Project Year
2015

Photographs
Žiga Lovšin

The design won the 1st prize in the invited architectural competition for the Slovenian book center in Trieste, Italy.

© Žiga Lovšin
© Žiga Lovšin

The proximity of the Oberdan Piazza and Fabiani’s National Hall has encouraged us to look more closely to the symbolic ties that are important for the Slovene minority living in Trieste.

© Žiga Lovšin

A hint that would only symbolically show itself derives from Fabiani’s masterfully designed facade’s decoration.

© Žiga Lovšin
© Žiga Lovšin

Decorative geometric element has been broken down and transformed into a modern structure, which represents itself in the basic pattern of the bookshelves.

The historical building where the new center is located is a palace dating from the first half of the last century. The architectural concept of the interior upgrades the existing facility with a ‘scenery’composed out of bookshelves which give the space a modern look.

© Žiga Lovšin
© Žiga Lovšin

Bookcases are the central element of the interior, announcing its function to the visitors and the city. Large glazed surfaces oriented towards the free-covered colonnade open the views into the interior of the book center, which results into becoming a lively part of the city. City space therefore becomes an arena for different events, workshops and conferences – Slovenian culture is open to the city and its habitants.

Interior is warm, inviting visitors to enter and visit it again and again. The book center is not only a bookshop, but a place for organizing social and cultural events for all type of visitors – It thinks of its young generation of visitors who like browsing the web for news and culture and who enjoy e-books.

© Žiga Lovšin
© Žiga Lovšin

For children, there is a reading corner that provides games, children publications and different workshops. Elderly visitors can rest and browse through the books in the comfortable sitting area while not missing the surrounding atmosphere.

The visitor while entering is surrounded by books. The pattern of the bookshelves and its composition accompanied by interactive displays become the central point of the space. Material that dominates is wood, which exudes warmth especially in contrast with the bright smooth floor. This way the wood’s color and structure becomes even more pronounced.