© Stefania Matteo

UV House

OASI architects

Architects
OASI architects

Location
Varese, Italy

Category
Renovation

Architect in Charge
Pietro Ferrario, Francesco Enea Castellanza

Project Year
2014

Photographs
Stefania Matteo

UV house is a project for a young couple, conversion of an old industrial building into a modern urban villa.

The client asked to create a new floor for bedrooms inside the shape of the actual building. Our aim was to preserve the power of the void that space suggested to us.

© Stefania Matteo
© Stefania Matteo
© Stefania Matteo
© Stefania Matteo

The concept was simple: a floating slab set into the existing walls that keeps the huge void under it. We made it in concrete.

Positioned in the middle of the entire space the slab generates two empty spaces to its extremes, a patio garden at the front entrance and a double height on the other side.

The entrance garden provides better illumination of the interior spaces as well as create a smart outdoor space to live.

© Stefania Matteo
© Stefania Matteo
© Stefania Matteo
© Stefania Matteo

Through a huge window the garden and the interior are closely linked.

The upper floor is warmer, the wooden roof provides a smart feeling for bedrooms and bathrooms.

© Stefania Matteo