© Yukinori Okamura

ReBar

Organic Design Architecture Studio

Location
3-5-13, Kaigan, Minato Ku, Tokyo To, 108-0022, Japan

Category
Offices Interiors

Clients
Re-SOHKO

Project Year
2019

Lead Architects
Hideo Kumaki, Yuichi Tada

Area
150.0 m2

Photographs
Yukinori Okamura

We were commissioned to create a space that would bring new life (and a new tenant) to the vacant first floor in a 33-year-old rental office building. We responded by designing this free space in one corner of the floor.

© Yukinori Okamura
© Yukinori Okamura

Because the building has central air conditioning, it was necessary to maintain airflow throughout.

© Yukinori Okamura
© Yukinori Okamura

We researched various materials that would not interfere with airflow, such as perforated panels, mesh, and louvers while also thinking about how we could create a “transparent” atmosphere to encourage wide-ranging intellectual discussion in the space.

© Yukinori Okamura

The project’s title, ReBar, derives from “reinforcing bar,” the steel bars or mesh typically used to strengthen reinforced concrete.

© Yukinori Okamura

Ordinarily rebar is not visible on the surface, but in this project it encloses the space, serving both a functional and design purpose.

© Yukinori Okamura
© Yukinori Okamura

The functional role of the rebar is to allow the energy generated by people lecturing and engaging in discussions in the free space to overflow the translucent steel mesh walls through which people can be both seen and heard.

Our hope is that this inspires and positively impacts the office workers on the rest of the floor. The mesh walls also let air and light pass through unobstructed.

© Yukinori Okamura
© Yukinori Okamura

The design function of the translucent walls is to connect the various parts of the space into a whole.

© Yukinori Okamura
© Yukinori Okamura

Against a calming blue background, the white steel bars comprise a deformed inorganic structure that serves as an interactive partition across which the lively intellectual discussions taking place inside can pass. The concept is for this to boost the motivation of everyone on the floor.

© Yukinori Okamura
© Yukinori Okamura
© Yukinori Okamura